آتش سوزی گسترده


مناطقي كه خاك هاي چسبنده و بدون پوشش گياهي دارند، براي ايجاد سيل بسيار مستعد هستند، دانه هاي باران بر اثر ضربه به خاك باعث به هم فشردگي و چسبندگي لايه سطح رويي خاك شده و از قدرت جذب خاك و نفوذ نكرده و جاري مي شود، اغلب سيل ها در اثر بارندگي شديد، آب شدن برف ها و تكه يخ هاي بزرگ و يا طغيان رودخانه ها جاري مي شوند. از مهمترين خسارت هاي سيل مي توان تخريب جاده ها، تخريب پل ها، تخريب زمين هاي كشاورزي، تخريب چاه ها و قنوات، تخريب بندها و سدها و تخريب منازل مسكوني را نام برد. سيلاب ها بر دو گونه اند، سيلاب هاي آرام كه به تدريج در طي روز ها و هفته ها در اثر بارندگي و افزايش حجم ناگهاني آب رودخانه و درياچه ها ايجاد مي شود و سيلاب هاي ناگهاني در اثر افزايش ناگهاني حجم آب رودخانه ها و درياچه ها ايجاد شده و با خود مرگ ومصدوميت افراد و تخريب منازل را به همراه دارد. اين سيلاب ممكن است بر اثر باران هاي سيل آسا ، گردباد، تخريب ديوارهاي سد و ذوب شدن سريع يخ به وجود آيد. عامل ديگري كه در بروز سيل موثر مي باشد شكسته شدن سد است، كه بر اثر سهل انگاري ويا عوارص زميني چون زلزله به وجود مي آيد، و بر اثر فشار زياد آب، سد از هم مي پاشد. ذوب سريع برف و يخ نيز عامل مهم ديگري در بروز سيل مي باشد . گاهي اين ذوب به همراه بارندگي شديد، طغيان رودخانه ها را سبب مي گردد، فعاليت آتشفشاني نيز باعث ذوب سريع برف كوه ها و سيل آني و پر حجم مي شود.

خطر و تهديد آتش‌سوزي در جنگل‌ها و مناطق غيرمسكوني و براي افرادي كه در نزديكي اين مناطق زندگي مي‌كنند و يا از امكانات رفاهي مانند ويلا و مجتمع‌هاي تفريحي در اين مناطق استفاده مي‌كنند امري جدي به شمار مي‌رود. شرايط خشك و بي‌آبي در ايام مختلف سال در بخش‌هاي مختلف كشور تا حد زيادي احتمال بروز آتش‌سوزي‌ را افزايش مي‌دهد. با برنامه‌ريزي درست و مناسب همراه با دانش و آگاهي در مورد نحوة حفاظت از ساختمان‌هاي موجود در اين مناطق مي‌توان از تخريب و ويراني ناشي از يك آتش‌سوزي مهيب تا حدزيادي كاست. اقدامات احتياطي و ايمني مختلفي وجود دارد كه با بكاربردن آنها مي‌توان خطر ناشي از خسارات را كم‌كرد. حفاظت از خانه براي جلوگيري از ورود آتش وظيفه شماست، لذا براي كاهش اين خطر بايد مقاومت خانه،‌ نوع ساختمان و نيز ماهيت گياهان اطراف محل را درنظرداشته باشيد.

اقدامات قبل از وقوع آتش سوزي گسترده

از انداختن ته سيگار و باقي گذاشتن ذغال روشن در جنگلها و پارك ها خودداري كنيد.

درصورتي كه در جنگل و پارك ها به آتش روشن برخورد كرديد، بهترين روش براي خاموش كردن آن ريختن خاك و استفاده از كپسول خاموش كننده دستي است.

درصورت مشاهدة آتش‌سوزي با شمارة 125 تماس بگيريد، موقعيت را دقيق و واضح براي آنها شرح دهيد و به تمام سئوالات فرد مسئول سازمان پاسخ دهيد.

در تمام نقاط منزل و محل كار مواد سوختني را از منابع حرارتي و برقي دور نگهداريد.

چنانچه در مراتع و جنگل‌ها آتش روشن كرديد بر روي خاكستر آن آب پاشيده يا با ريختن خاك كاملاً خاكستر را خاموش كنيد.

كپسول اطفاء حريق را حتما در منزل نگهداريد.

از ذخيره بيش از حد سوخت در منزل خودداري كنيد.

هرگز در وسايل نفت‌سوز در زماني‌كه روشن است نفت نريزيد.

سعي كنيد وسايل نفت سوز را روي فرش و پتو روشن نكنيد و در اطراف بخاري مواد آتش‌زا قرار ندهيد.

هرگز در نزديكي انبار علوفه و چوب‌هاي خشك و جنگل‌ها آتش روشن نكنيد.

اقدامات حين وقوع آتش سوزي گسترده

قبل از نزديك‌شدن آتش به خانه چه بايد كرد

تخليه خانه؛

اولين كار به هنگام بروز آتش‌سوزي تخليه اعضاي خانواده (و يا حيوانات) كه براي آماده كردن شرايط منزل وجودشان ضروري نيست، را از خانه خارج كنيد.

افرادي كه داراي مشكل جسمي و معلوليت مي‌باشند و نيز كودكان و سالخوردگان بايد خيلي سريع از محل خارج شوند.

لباس مناسب و محافظ در برابر آتش بپوشيد.

مواد قابل احتراق را از محل دوركنيد، تمام اجسام سوختني را كه در اطراف منزل وجود دارد مثل تيرهاي چوبي، ابزار چمن، منقل خوراك‌پزي، برزنت و مانند آن را از اطراف خانه دوركنيد و آنها را درجايي مناسب در بيرون ازخانه قراردهيد.

ورودي‌هاي ساختمان را ببنديد:

اتاق زيرشيرواني، پنجره‌هاي پاسيو، تمامي درها، در زيرزمين و در طويله را از بيرون ببنديد.

پرده‌ و پارچه‌هاي قابل احتراق را از محل دور كنيد،‌ تمام پوشش‌ها و حفاظ‌‌هاي غيرقابل احتراق پنجره‌ها را براي كاهش اثر تابشي گرما و آتش ببنديد.

درهاي داخل را ببنديد و فن‌ها را روشن كنيد، تمامي درها را براي جلوگيري از ورود جريان هوا ببنديد، دريچه‌‌ هواي بالاي شومينه را بازكنيد اما حفاظ روي آن را بگذاريد.

آب، شلنگ‌هاي باغباني را به هم وصل كنيد و استخر، وان، سطل‌هاي زباله و تمامي ظروف را از آب پركنيد.

شيراصلي گاز را ببنديد، هر منبع اصلي اعم از گاز طبيعي، مخازن گازوييل يا پروپان را قطع‌كنيد.

نردباني را براي مواقع لزوم در محل مناسبي از خانه قراردهيد.

وسيله نقليه خود را در مسير ورودي قرار داده و پنجره‌هاي آن را ببنديد.

درب‌بازكن‌هاي خودكار گاراژ را از كار بندازيد طوري‌كه اگر برق قطع شود بتوان درها را با دست بازكرد.

تمامي درهاي گاراژ را ببنديد.

اشياي گرانبها؛ اوراق بهادار و ارزشمند و اشياي قيمتي را در داخل ماشين در داخل گاراژ قرار دهيد و آماده باشيد كه به سرعت خارج شويد.

آماده ترك خانه شويد

چراغ ها:همة چراغ‌هاي بيرون و يك چراغ را در هر اتاق روشن بگذاريد اين كار باعث مي‌شودحتي در دود سنگين هم خانه قابل دید باشد.

درب‌ها را قفل نكنيد؛ در و پنجره‌ها را بدون اينكه قفل كنيد، ببنديد، بدين طريق درصورت نياز به ورود سريع و اطفای حريق از سوي آتش‌نشان‌ها اين كار براحتي انجام خواهدشد.

درخودروي خود بمانيد

هرچند اين كارخطرناك است ليكن تنها بايد در مواقع اضطراري و هنگام هجوم توفان آتش براي درامان ماندن در وسيله نقليه خود بمانيد چراكه اين كار به مراتب از دويدن با پاي پياده بهتراست.

پنجره‌ها و دريچه‌هاي هوا را ببنديد.

به آرامي و با چراغ روشن رانندگي كنيد.

مراقب ساير خودروها و عابرين باشيد و از ميان دود غليظ حركت نكنيد.

اگر مجبور شديد بايستيد، دور از بوته‌ها و درختان حجيم خودروي خود را متوقف كنيد، چراغ‌هاي جلوي خودرو را همچنان روشن نگهداريد اما موتور را خاموش كنيد، پنجره‌ها و دريچه‌هاي هوا را ببنديد.

دركف خودرو قرارگرفته و خود را با يك كت يا پتو بپوشانيد.

تا عبور جبهة اصلي آتش در خودروي خود بمانيد.

به خاطر داشته باشيد كه ممكن است موتور خودرو خاموش شود و ديگر روشن نشود.

همچنين جريان هوا باعث تكان خوردن خودرو شود و يا دود و جرقه داخل خودرو شود كه دراينصورت دماي داخل بالامي‌رود، مخرن‌هاي فلزي بنزين به ندرت منفجر مي‌شوند.

اگر در خانه گير افتاده‌اید

خونسردي خود را حفظ كنيد؛

درصورتي‌كه جبهة آتش به طرف شما درحركت است به داخل خانه پناه بريد چون داخل خانه ايمن‌تر است و جبهة آتش قبل از اينكه خانه شما را بسوزاند و تخريب كند از شما عبوركرده‌است

اگر در فضاي باز گرفتار شده‌ايد

دراين شرايط بهترين سرپناه موقت قرارگرفتن در يك منطقه دور از منابع سوخت مي‌باشد.

دريك سراشيبي كوهستان، قرارگرفتن درسمت پشت آن ايمن‌تر است.

از قرارگرفتن در دره‌هاي باريك، بريدگي‌هاي طبيعي و ستيغ كوه خودداري كنيد.

اگر جاده نزديك است در امتداد جاده يا در داخل گودال يا نهر آب در جاده به شكل رو به پايين قراربگيريد خودتان را با هرچيزي كه شما را از حرارت آتش حفظ مي‌كند بپوشانيد.

درصورت راه‌پيمايي در منطقه‌اي دور از نواحي مسكوني بدنبال گودال يا چاله‌ايي دور از منابع سوخت باشيد.

در‌آن هنگام كه آتش در حال نزديك شدن است منابع سوخت را از محل دوركنيد، سپس به شكل رو به پايين در گودال يا حفره‌ايي قراربگيريد و خود را بپوشانيد.

تا عبور كامل آتش همانجا بمانيد.

در جنگل‌ها و مراتع همزمان با وزش باد هرگز آتش روشن نكنيد.

سرعت عمل داشته باشيد چون آتش سريع پيشروي مي‌كند.

براي خاموش‌كردن آتش از كپسول آتش‌نشاني و يا در صورت نبود آن شن، ماسه و يا خاك به كار ببريد يادتان باشد كه براي خاموش كردن آتش هرگز از آب استفاده نكنيد.

اقدامات بعد از وقوع آتش سوزي گسترده

بدون ماسك وارد ساختمان آتش گرفته نشويد.

بلافاصله بعد از آتش‌سوزي پشت‌بام را بازرسي كنيد و در صورت مشاهده آتش، جرقه و يا خاكستر گرم آن را از بين ببريد .

اگر منزل‌تان دچار آتش‌سوزي شده از همسايه‌تان براي مهار آن كمك بخواهيد .

آب‌هايي كه در استخر، وان و يا هر ظرف و وسيله ديگري نگهداري‌كرده‌ايد حالا به دردتان مي‌خورد.

تا ساعت‌ها بعد از خاموش كردن آتش‌، سراسر خانه را براي يافتن اثر دود يا جرقه آتش مرتب واررسي كنيد.

به ياد داشته باشيد كه ممكن است چاه‌هاي فاضلاب سربسته و فضولات حيواني انباشته شده سبب توليد گازهايي شود كه منجر به آتش‌سوزي گردد.


منبع اصلی : http://helal-uast.ac.ir


    جستجوی این وبلاگ

    اوقات شرعی

    پ.ف.: پايان فضيلت
    ش.ف.: شروع فضيلت
     


Designed by TheBookish Themes
Converted into Blogger Templates by Theme Craft